Simrishamns kulturgaranti firar 10 år

kulturgarantikonferens3I år är det 10 år sedan Kulturgarantin startades i Simrishamns kommun. I slutet av november firades detta med en två dagar lång nationell konferens ”På bron mellan kultur och skola. Kulturgarantin i Simrishamn – barnperspektiv i kommunal verksamhet”.

Begreppet Kulturgaranti myntades i Simrishamns kommun 2005. Satsningen har kommit att bli en förebild för andra kommuners arbete med kultur och skola. Med ett tydligt barnperspektiv har man här inte nöjt sig med att skapa goda förutsättningar för kulturupplevelser, utan man har gått ett steg längre och hävdat våra barns rättighet att få uppleva och skapa kultur inom skolans ram.

barns rätt till kultur

I praktiken innebär Kulturgarantin att alla elever som går i kommunal grundskola i Simrishamns kommun regelbundet går på föreställningar, konserter och utställningar med mera, diskuterar sina kulturupplevelser tillsammans med kulturpedagoger och tränar sig i att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor via olika konstarter. Dessutom får deras lärare kontinuerlig fortbildning i hur man kan arbeta med olika kulturformer i skolan.

kulturgarantikonferens Diana Olsson-1

Diana Olsson berättade på ett lättsamt och trevligt sätt om geografi, demografi, näringsliv och kommunala satsningar i Simrishamns kommun. Foto: Charlotta Wasteson.

Första konferensdagen handlade mycket om Simrishamn. Vår kommundirektör Diana Olsson och Barn- och utbildningsnämndens ordförande Christer Grankvist presenterade Simrishamns kommun för konferensens många långväga gäster och Sylvia Carlsdotter och Anna-Carin Uggla, enhetschef respektive kulturutvecklare barn och unga vid kulturpedagogiska enheten i Simrishamn, beskrev kulturgarantin och dess upplägg.

kulturgarantikonferens fem kulturpedagoger o Anna-Carin

Anna-Carin Uggla samtalade med Mariel Rosendahl (teater), Hanna Thorstensen (dans), Mårten Hård (film och rörlig bild), Lars Nilsson (musik) och Karna Nyström (litteratur) om vad kulturpedagogerna gör ute i klassrummen tillsammans med kommunens elever och lärare. Foto: Charlotta Wasteson.

Därefter berättade fem av KPE:s kulturpedagoger om hur de ingår i kulturgarantin och gav mängder med konkreta exempel på hur de arbetar med elever och lärare ute på skolorna. En annan programpunkt var att representanter från bland annat Gotland, Ronneby, Åstorp och Kristianstad berättade om hur de arbetar för att ge barnen i deras kommuner möjlighet att uppleva och utöva kultur. Man ägnade också en stor del av konferensen åt att diskutera hur man ute på skolorna kan ta hjälp av kulturgarantin och musik, bild, film, dans, litteratur och teater, för att arbeta med integration av nyanlända.

Anne-Marie Körling talade vid kulturgarantikonferensen

Anne-Marie Körling talade om läsandet och skrivandets betydelse för barns och ungas språkutveckling. Foto: Charlotta Wasteson.

Konferensen innefattade inspirerande gästföreläsare. Till exempel visade Kulturrådets läsambassadör Anne-Marie Körling exempel på språkets betydelse för barns och ungas utveckling av självkänsla och Niklas Hald, skådespelare som doktorerat om vad det innebär att spela teater för barn och unga, talade om hur man kan förstå och skapa goda förutsättningar i mötet med elevgrupper som inte aktivt valt att få en viss kulturupplevelse.

Konferensen bjöd deltagarna på kulturella inslag såsom bland annat afrikansk körsång med Nova Academy, en sufi-inspirerad dansföreställning med Hanna Thorstensen till musik av Dan Johnny Percy Svensson och klassisk musik med Amit Zen på cello och Agneta Fritz på piano.

Dansföreställning med med Hanna Thorstensen till musik på trumma av Dan Johnny Percy Svensson.

Dansföreställning med med Hanna Thorstensen till musik av Dan Johnny Percy Svensson. Foto: Mårten Hård.

Christer Grankvist var en av de politiker som deltagarna kunde diskutera med och ställa frågor till under konferensen. Foto: Mårten Hård.

Christer Grankvist var en av de politiker som deltagarna kunde diskutera med och ställa frågor till under konferensen kring kultur och skola. Foto: Mårten Hård.

Ett tydligt uttalat syfte med konferensen var att skolfolk, politiker och kulturfolk från olika delar av landet skulle träffas och dela med sig av sina erfarenheter av samarbeten, bygga nätverk, inspirera och stötta varandra i arbetet med kultur i skolan. För att mångas deltagares erfarenheter skulle bli hörda och för att underlätta nätverkandet hade man i programmet lagt in flera paneldiskussioner och samtalsstationer och alla deltagare fick tydliga namnskyltar där det framgick var och med vad man arbetade. Målsättningen var att detta ska leda till ökade samarbeten även över kommungränser och att vi i Sverige ska bli ännu bättre på att skapa framgångsrika kultursatsningar för så många barn och unga som möjligt.

Här hittar du fler bilder från konferensen (klicka på bilden så kommer du vidare till ett helt album med bilder):

Kulturgarantin i Simrishamns kommun

https://flic.kr/s/aHskpSxseR

och här:

Kulturgarantin i Simrishamn 10 år

https://flic.kr/s/aHskqFF125

____________________________

Text: Charlotta Wasteson Bild: Mårten Hård och Charlotta Wasteson, för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn

Vill du veta mer?

Kulturgarantin handlar om elevers rätt till kultur

Stor fest när Kulturskolan i Simrishamn inviger sina nya lokaler

 

kulturgarantiAlla elever som går på någon av Simrishamns kommuns grundskolor innefattas av en kulturgaranti. Kulturgarantin innebär att våra elever inte är beroende av att ha geografiskt nära till kulturlivet. Inte heller behöver de gå på skolor med specifikt kulturintresserade lärare eller skolledare. Istället garanteras de möjlighet till följande:

  • Alla elever ska få möjlighet att uppleva kultur framförd av professionella kulturutövare.
  • Alla elever ska få möjlighet att tillsammans med kulturpedagoger och konstnärer reflektera kring kultur  och kulturella uttrycksformer.
  • Alla elever ska få möjlighet att träna sig i att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor via olika konstarter.
  • Alla lärare ska få kontinuerlig fortbildning i hur man kan arbeta med olika kulturformer i skolan.

 

Stor fest när Kulturskolan i Simrishamn inviger sina nya lokaler

 

Kulturgarantin innefattar konstarter såsom musik, dans, bild, film, litteratur och teater och varje årskurs har sitt eget tema. I förskoleklass arbetar man t ex med dans, i årskurs 1 med audiovisuell poesi, i årskurs 2 med musik, i årskurs 3 med drama, teater och litteratur och i årskurs 4 med konst, o s v.

 

Stor fest när Kulturskolan i Simrishamn inviger sina nya lokaler

 

Här kan du läsa mer om att Simrishamns kommun i år utsetts till Skånes bästa kulturkommun 2015:
https://bufsimrishamn.wordpress.com/2015/06/05/simrishamn-ar-skanes-basta-kulturskolekommun-2015/

På kommunens hemsida kan du läsa mer om Kulturgarantin:  http://www.simrishamn.se/kulturgarantin

I denna film berättar Anne-Marie Körling om läsningens kraft och om sitt uppdrag som läsambassadör:

Vill du se fler bilder?

Bilder på vad som fanns med i Kulturgarantin 2014/15 (klicka på bilden så kommer du vidare till fler bilder):

Kulturgarantin läsåret 2014-2015
https://flic.kr/s/aHsk2Hp5xm

Här kan du hitta bilder från när lärarna i förskoleklass och årskurs 2 har rytmik och dans tillsammans med Kulturgarantins pedagoger (klicka på bilden så kommer du vidare till fler bilder):

Rytmik och dans med pedagoger i Simrishamns kommun
https://flic.kr/s/aHsk7hohiY

Bilder från kulturskolans lokaler en vanlig tisdagseftermiddag i januari, 2015 (klicka på bilden så kommer du vidare till fler bilder):

Kulturskolan i Simrishamn
https://flic.kr/s/aHsk7pbRoq

Bilder från Barnkulturfesten som anordnades av KPE i maj 2015 (klicka på bilden så kommer du vidare till fler bilder):

Kulturskolan bjuder på Barnkulturfest, maj 2015
https://flic.kr/s/aHskd8LJ2x

4 tankar om “Simrishamns kulturgaranti firar 10 år

  1. Pingback: Barn och unga hörs och syns i Simrishamn | Barn- och utbildning Simrishamn

  2. Pingback: Simrishamn först med kulturgaranti i skolan | Barn- och utbildning Simrishamn

  3. Pingback: Simrishamn är Skånes bästa kulturskolekommun 2016 | Barn- och utbildning Simrishamn

  4. Pingback: Simrishamn satsar på skolbibliotek och barns och ungas läsning | Barn- och utbildning Simrishamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s