Simrishamns kommun vann Årets IT-projekt 2015


IT utmärkelse -6

 ”Simrishamn kommun har som första kommun i Sverige på ett föredömligt och prejudicerande sätt fått godkännande av Datainspektionen att använda Googles verktyg sin skolverksamhet.”

Så lät motiveringen när priset Årets IT-projekt 2015 delades ut till Simrishamns kommun på KommITS stora konferens i Göteborg i början av maj.

Priset delades ut till Simrishamns kommun för att man lyckats med det som ingen annan svensk kommun tidigare lyckats med – nämligen att skriva ett avtal med Google som innebär att man kan använda Googles internetbaserade verktyg i skolan utan att bryta mot Datainspektionens stränga regler kring bland annat hantering av personuppgifter. Det arbete som gjorts för att få detta avtal till stånd innebär mycket positivt för övriga kommuner i landet.

Lotta Persson och Bo Kristoffersson berättar stolt att Simrishamns kommun fått utmärkelsen för att man på Barn- och utbildningsförvaltningen arbetat hårt och målinriktat för att värna om elevers och lärares personliga integritet samtidigt som man sett till att ge dem tillgång till moderna och välfungerande verktyg för skolarbetet.

Ett stort tack till alla på Barn- och utbildningsförvaltningen som envetet arbetat med att ro detta i land och till Barn- och utbildningsnämnden som modigt stöttat arbetet från början till slut!

Vill du veta mer?

KommITS är Sveriges kommuners samarbetsorgan för IT-frågor. De ger ut en tidskrift, anordnar utbildningar och konferenser dit representanter från många olika kommuner kommer för att lära sig mer om den senaste utvecklingen, lära sig av varandras erfarenheter och diskutera möjligheter och problem. Du kan läsa mer om KommITS här:  ”KommITS – mötesplatsen för kommunala it-frågor”

Datainspektionen har godkänt det avtal som Barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn skrivit mellan Simrishamns skolor och Google. Avtalet gäller användandet av plattformen Google Apps For Education i skolor och förskolor i kommunen. Det tidigare avtalet underkändes i fjol då Datainspektionen ansåg att det stred mot personuppgiftslagens regler på två områden. Dessa två områden har nu åtgärdats och Datainspektionen har inget att invända mot det nya avtalet. Läs mer om avtalet här på BUF-bloggen (där finns även länkar till hela avtalet, kommunens riskanalys och Datainspektionens utlåtande samt informationsmaterial som riktar sig till elever och målsmän respektive personal): ”Datainspektionen godkänner avtalet mellan utbildningsnämnden i Simrishamns kommun och Google”  eller läs vad Datainspektionen skriver om avtalet på sin egen webbplats: ”Datainspektionens kritik ger bättre molnavtal”

Att Simrishamns kommun har fått ett godkänt avtal är en stor nyhet inom utbildningsvärlden i Sverige. Bland annat skriver Computer Sweden om Datainspektionens godkännande av Simrishamns avtal med Google: ”Klart för Google Apps i skolan – Datainspektionen ger grönt ljus” och Datorn i utbildningen skriver följande: ”Simrishamn får klartecken av Datainspektionen för avtal med Google om användning av molntjänster i skolan”

Vill du veta mer om Google Apps for Education, kan du bland annat hitta mycket intressant material på Edward Jensingers blogg  Edward och Skolutvecklingen. Jensinger har bidragit mycket till förståelsen av Google Apps For Education och blivit som en folkbildare inom området och han har bland annat beskrivit den långa resa som det varit för många skolor, kommuner och entusiaster runt om i Sverige att få till ett avtal som varken kompromissar med elevernas och lärarnas behov eller rättigheter: ”GAFE i hamn”

Annonser

3 tankar om “Simrishamns kommun vann Årets IT-projekt 2015

  1. Ping: Simrishamn på plats 15 av Sveriges bästa skolkommuner | Barn- och utbildning Simrishamn

  2. Ping: Simrishamns kommun nominerad till Guldtrappan | Barn- och utbildning Simrishamn

  3. Ping: Simrishamns kommun har fått utmärkelsen Guldtrappan | Barn- och utbildning Simrishamn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s