Alla barn under ett tak i Kivik

IMG_9075Äppellundens förskola har bytt lokaler och ligger nu i Piratenskolans huvudbyggnad. I samband med flytten har man byggt ett kök. Nu finns alla barn i skola, förskoleklass, fritids och förskola under ett och samma tak i Kivik.

IMG_9070

 

 

Flytten innebär att man kan sälja de tidigare lokalerna och på så vis få minskade lokalkostnader. Flytten innebär också att förskolan lättare kan utveckla sina samarbeten med fritids, förskoleklass och skola.

DSC_1176

Kerstin Sjölin, förskolechef i förskoleområde Nord, och Gunilla Nilsson, biträdande rektor i skolområde Nord, vill stötta barnen och personalen att tillsammans skapa en så bra verksamhet som möjligt med de nya förutsättningarna. De hoppas och tror att samarbetena kommer att underlättas av att  verksamheterna nu ligger i ett och samma hus.

Samarbeten

Sedan Äppellundens förskola flyttade in i Piratenskolans huvudbyggnad kan samarbetet mellan elever, personal och skolledning i förskolan, förskoleklassen, grundskolan och fritids utökas och utvecklas:

  • Barnen i alla de olika verksamheterna har tyckt till kring hur de vill att lokalerna och skolgården ska användas och flera av deras önskemål har kunnat förverkligas. Bland annat har man köpt in nya gungor, fotbollsmål och en klätterställning och man har gjort en asfalterad gång som kan användas som cykelbana. Fritids har dessutom fått tillgång till klassrummen efter skoltid, vilket gör att man nu har mer plats för elever som vill göra helt olika saker.
  • Fritids och förskolan har gemensamma öppningar och stängningar. Eftersom man inte längre behöver förflytta sig mellan olika hus behöver man inte packa ihop och städa upp i god tid för att hinna byta lokaler och det har blivit smidigare för barn, föräldrar och personal att man nu alltid hämtar och lämnar på samma ställe.
  • Frukost och mellanmål görs i det nybyggda köket av särskild personal och pedagogerna behöver inte lägga tid på att förbereda måltiderna eller diska. Kostenheten sköter inköpen för alla verksamheterna, vilket gör att man får en större åtgång och utbudet kan bli mer varierat och genomtänkt. Det finns till exempel alltid gott om frukt och grönsaker.
  • Man har ett gemensamt personalrum där pedagoger från alla verksamheterna träffas. Förhoppningen är att de många spontana mötena ska bidra till en känsla av gemenskap och trivsel och leda till fler och fördjupade samarbeten inom och mellan de olika verksamheterna.

Mer om vad som händer på fritidshemmet och i förskolan

I nästa inlägg kommer vi att berätta mer om fritidshemmet Bombibitt och visa lite av vad barnen gör på fritids efter att skolan är slut för dagen.

Senare i vår kommer vi att besöka Äppellundens förskola, men vi vill ge dem en chans att först finna sig tillrätta i de nya lokalerna.

IMG_8836

Text och foto: Charlotta Wasteson för Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s