Helt nytt teoretiskt gymnasium i Simrishamn hösten 2014!

Barn- och utbildningsnämnden fattade i går i full enighet beslut om startskottet för arbetet med en helt ny och centralt placerad gymnasieskola i Simrishamn, med enbart teoretiska program – och med start höstterminen 2014!

En viktig ingrediens i satsningarna blir att Kulturpedagogiska enheten (KPE), innefattande kulturskola och kulturgarantin, också flyttar in centralt i Simrishamn, i Valfisken (i samma byggnad som biblioteket ligger i), för att möjliggöra en symbios mellan gymnasiet och KPE.

Gymnasiets centrala placering gör att det hamnar i närheten av biblioteket, Marint centrum och Grand (för föreställningar och film) – och alla dessa blir viktiga komponenter för kvalitén och för aktiviteterna i den nya skolan. Närheten till buss- och tågförbindelser gör också att det blir lätt att ta sig till och från skolan. Likaså blir det nära till caféer och affärer.

Barn- och utbildningsförvaltningen som idag har kontor på Valfisken föreslås i så fall att flytta till lokaler på Österlengymnasiet för att lämna plats åt KPE.

De för kommunen så viktiga yrkesförberedande- och lärlingsprogrammen kommer att fortsättningsvis bedrivas och vidareutvecklas vid Österlengymnasiet. Och de fortsätter att vara en mycket viktig del i kommunens utbildningar.

Startskottet för arbetet med det nya teoretiska gymnasiet har alltså nu tagits av nämnden och en projektgrupp kommer inom kort att formas under ledning av Andreas Liljeglimt och Torgny Sonestam.

Andreas Liljeglimt är idag lärare på Österlengymnasiet. Han är vinnare av Emerichpriset 2011 och uppmärksammades i lördagens Ystads Allehanda för sin framgångsrika lärargärning och för sitt sätt att inspirera eleverna. Han får alltså i uppgift att leda och utveckla mot det nya gymnasiet tillsammans med Torgny Sonestam, och tillsammans med elever och andra intressenter.

Under våren kommer lokalerna, liksom programmen, karaktären och inriktningen på det nya gymnasiet att närmare presenteras.

Söker man till ett teoretiskt program på ÖG till hösten (2013) kommer man att kunna söka in till det nya gymnasiet i årskurs två.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s